Noi
5
2010

Spălături pe creier

Astăzi mi s-a sugerat că sunt spălat pe creier de către AIESEC. În fine, discuția era mult mai largă, asta e doar esența. Deși tind să cred că suntem oameni și avem tendința să judecăm superficial fapte/comportamente/idei/fenomene/experiențe pe care nu le înțelegem, țin să despic firu’n patru.

În opinia mea, sunt 3 factori care pot manipula pe cineva – nu neapărat în ordinea de mai jos:

 • femeia
 • religia
 • politica

Niciodată nu m-au atras persoanele de sex feminin din AIESEC, în atare măsură încât să fiu manipulat de către ele. În general nu tolerez femeile care manipulează prin faptul că sunt femei – nu intru mai adânc în subiect, că n-am chef s-o dau în frivolități. Soția mea se ocupă uneori cu manipularea mea, dar fiind amândoi persoane destul de inteligente, există limite de bun-simț: ea nu exagerează, eu mă prefac că nu mă prind :)

AIESEC nu este o organizație religioasă, iar eu nu sunt practicant, deci nu de aici mi se trage brainwash-ul.

Cand vorbim despre politică e un pic mai complicat, pentru că deși nu face politică, AIESEC, ca orice organizație de altfel, are și face politici. E posibil, nu zic nu, să-mi fi fost “inoculate” diverse idei/moduri de lucru/valori dar asta nu mi-a modificat fundamental structura internă.

Cred că AIESEC m-a șlefuit puțin. Și m-a ajutat să-mi încheg o rețea socială. În AIESEC am dat de Bea (americancă, 90 de ani) care ne bătea la cap să nu uitam să mulțumim pentru orice primim. În AIESEC am dat de Ruszkol (polonez, cu 3 ani mai “bătrân” ca mine) care m-a făcut să înțeleg ce înseamnă interculturalitate. În AIESEC am dat de zeci de persoane care m-au învățat să-mi structurez ideile și să mă concentrez pe rezolvare nu pe problemă – chestie care mă ajută foarte mult și în job-ul meu de programator.

Ca să nu mai spun că AIESEC m-a învățat să împărtășesc din experiența mea – ține minte că trăiesc într-o țară în care tuturor li se pare că ești valoros pentru organizația ta dacă ești singurul care poate face un anume tip de operație. Îmi place să cred că asta e valoarea mea adăugată organizației în care lucrez.

Și-acum întrebarea fundamentală: ce e rău în asta?

Despre Ștefan Nicolae

Sunt programator senior la Roweb, lucrez în domeniul online din 2003, îmi place fotografia "atât pe partea de făcut poze, cât și pe partea de privit pozele altora" și - deși în România începe să fie greu să faci asta - cred în oameni și în potențialul lor. Da, cuvintele mari mi se trag din AIESEC

2 Commentarii + Adauga Comentariu

 • Hai sa-ti zic: eu mi-am trait copilaria, adolescenta si o parte din studentie in comunism.
  POate ai sa te miri, dar pe vremea comunistilor am citit cel mai mult, am invatat sa multumesc si sa apreciez (fara sa-m izica o femeie din USA) , am avut zile incredibil de bune cu colegii de liceu, de facultate de armata , am avut parte de romantism pur si relatii cu fete care nu alegeau intre avere si om, o oarecare scara de valori cat de cat reala….. dar asta nu inseamna ca , …. comunismul e ceva bun …. .

  Manipularea este prezenta , mai nou, si cand mananci la KFC man.E peste tot. Chestia ca doar femeile, religia si politica ….. e o ipoteza falsa in opinia mea.

  Eu nu ti-am spus ca esti spalat pe creier si ti-am zis ca scopul organizatiei este accesul corporatiilor la creiere… si ce e mai usor sa manipulezi, o masa de oameni dispersata sau una stransa la un loc ? E adevarat ca pe langa asta se pot face multe si bune – tot ce ai gasit tu bun in organizatia asta. (si la animal ii dai zahar dupa ce executa exercitiul de dresura – asta fiind partea buna pt el). Dar acceptand cu tarie ca AISEC e doar minunat …. nu stiu ce sa zic – as fi mai atent. Asta a fost mesjul meu…. nu trebuie sa crezi orbeste….

  Cu stima,
  Al tau coleg Viorel C.

 • Manipularea și spălarea de creier sunt prezente în viața noastră încă din copilărie, în diferite forme. Școala, religia, armata sunt primele care-mi vin în minte. Unele crează loialități mai puternice decât altele. Atâta timp cât suntem toleranți față de cei spălați pe creier în alt mod decât noi vom putea să trăim în pace.
  Nicio organizație nu e doar bună sau doar rea, întotdeauna se va găsi cineva să o critice și cineva să o ridice în slăvi. Și AIESEC, la fel ca și o facultate sau o școală de afaceri, poate fi minunată pentru cei care știu să profite de oportunitățile pe care le oferă sau poate să fie o pierdere de timp. Depinde de fiecare ce înțelege din ce se întâmplă acolo și cum poate profita de oportunități.
  L-am cunoscut pe Ștefan când eram amândoi în AIESEC și nu mă surprinde să văd că a rămas un susținător pasionat al organizației, având în vedere implicarea sa și cât suflet a pus în aceasta.

Lasă un comentariu